در سال های گذشته، از بین بردن موهای زائد به وسیله ی راه های مدرن و به کارگیری تکنولوژی های روز دنیا، به یکی پرطرفدارترین تکنیک های زیبایی و درمانی تبدیل گشته است.
تکنیک های مختلفی مثل الکترولیز، لیزر مو، IPL، لیزر خانگی و غیره به منظور از بین بردن موهای زائد ناشی از مصرف داروهای هورمونی، ابتلا به دیابت، تیروئید و مشکلات پوستی یا اجتناب از شیوه های سنتی و اپیلاسیون و شیو کردن وجود دارد. هر کدام از این تکنیک ها، روی هر بیمار اثر متفاوتی می گذارد.
چرا پس از لیزر جوش می زنیم؟
بسته به میزان حساسیت های پوستی و گستردگی موهای زائد در شخص، امکان دارد عوارض جانبی متفاوتی روی پوست بیمار به وجود آید. یکی دیگر از عوارض جانبی جوش بعد از لیزر موهای زائد است که امکان دارد که بعضی بیماران به آن دچار گردند. دیگر عوارض جانبی احتمالی لیزر مو:- اول، التهاب.
- دوم، تورم.
- سوم، سوزش.
- چهارم، خارش.
- پنجم، پوسته پوسته شدن.
- ششم، تغییر رنگ دانه های پوست.
- هفتم، تیره تر یا روشن تر شدن برخی از قسمت هایی که تحت درمان لیزر قرار گرفتند.
دلایل ایجاد جوش پس از لیزر موهای زائد:
مهمترین عللی که سبب ایجاد جوش پس از لیزر موهای زائد می شود عبارتند از:استفاده بیش از اندازه از کرم زینک اکساید
کرم زینک اکساید باعث قرمزی و التهاب پوست می شود. به طور معمول پزشک متخصص لیزر توصیه می کند که بعد از لیزر مو از این کرم استفاده کنید. اما باید دقت داشته باشید که کرم زینک اکساید باید به اندازه ی لایه ای نازک روی پوست مالیده شود. چرا که اگر این کرم بیش از حد استعمال گردد، می تواند بعد از لیزر جوش ساز شود.تنظیمات نامناسب دستگاه لیزر
مکانیسم لیزر موهای زائد بدین شکل است که پرتوی لیزر از سطح پوست عبور نموده و ملانین های ریشه ی مو آن را جذب می کنند و حرارت بالای ایجاد شده به وسیله ی لیزر، فولیکول های مو را می سوزاند. بدین ترتیب با از بین رفتن فولیکول ها، موهای زائد رشد نمی کنند، اگر اپراتور لیزر مهارت کافی به منظور تنظیم تعداد پالس و مدت زمان پالس های لیزر متناسب با پوست و موی شما را نداشته باشد، پس از لیزر جوش و التهاب شدید بر روی پوست به وجود می آید.
حساس بودن پوست
پوست برخی از افراد بسیار حساس بوده و با کمترین تحریکی جوش می زند و به التهاب دچار می شوند. معمولا کسانی که پوستشان روشن است به این حالت گرفتار می شوند. البته حتی اگر پوست فردی تیره باشد و به طور مناسب از دستگاه لیزر استفاده نکند، بعد از لیزر جوش خواهد زد.پوست های چرب
کسانی که پوستشان چرب است، منافذ پوست آن ها بسته شده است. لیزر موهای زائد، باعث تحریک پوست می شود. بدین ترتیب غدد چربی زیر پوست، چربی بیشتری ترشح می نمایند. هر چه پوست چربی بیشتری بسازد، جوش های بیشتری روی سطح پوست به وجود می آورد. از این رو عارضه ی جوش زدن پس از لیزر معمولاً در افراد با پوست های چرب بیشتر رخ می دهد.ابتلا به بیماری های خاص
متخصصان مطالعات زیادی درباره ی عوارض جانبی لیزر مو با دستگاه های مختلف انجام دادند. بر طبق آمارهای بدست آمده، کسانی که به بیماری های خاص مانند عفونت های پوستی، دیابت و اختلال در سیستم ایمنی بدن مبتلا هستند، جوش زدن پس از لیزر متداول تر می باشد. پس اگر دچار بیماری خاصی هستید و یا از داروهای هورمونی استفاده می کنید، قبل از انجام لیزر موهای زائد باید پزشک متخصص خود را در جریان قرار دهید تا دچار این عارضه نگردید.آلودگی محیط و بهداشتی نبودن هندپیس لیزر
بهداشتی نبودن محیطی که پروسه ی لیزر در آن انجام می گردد، به خصوص آلودگی هندپیس لیزر از دلایل جوش زدن پس از لیزر می باشد. زمانی که برای لیزر موهای زائد خود به کلینیک مراجعه می کنید، حتما از رعایت اصول بهداشتی اطمینان یابید. حتی به منظور اطمینان بیشتر می توانید از اپراتور لیزر بخواهید که پیش از آغاز، هندپیس دستگاه را عوض نموده و برای شما از یک هندپیس جدید استفاده کند. بر خلاف دستگاه های لیزری دیگر، زمان استفاده از دستگاه لیزر الکساندرایت می توان برای هر بیمار هندپیس را تعویض نمود. همچنین توجه کنید که محیط و محلی که در آن لیزر صورت می گیرد حتما بهداشتی باشد و از کاورها، دستکش ها و ملحفه های یک بار مصرف استفاده کنند. به منظور محافظت از سلامت چشم های خود در مقابل اشعه ی لیزر، از متخصص لیزر عینک محافظ بگیرید.رعایت نکردن مراقبت های پوستی بعد از لیزر
اگر بعد از لیزر موهای زائد از پوست خود به طور اصولی مراقبت نکنید، زمینه ی جوش زدن بعد از لیزر را ایجاد نمودید. بعد از پایان جلسات لیزر، دقیقا بر اساس توصیه های پزشک متخصص یا اپراتور عمل کنید، برای مثال هنگام قرار گیری در معرض آفتاب، حتما از کرم های ضد آفتاب مناسب استفاده نمایید. بعد از لیزر موهای زائد، به هیچ وجه با آب داغ دوش نگیرید. سونا بعد از لیزر ممنوع می باشد. درنتیجه رعایت موارد گفته شده دربارهی مراقبت های بعد از لیزر مو، نه فقط برای سلامت پوست شما بسیار مهم است، بلکه احتمال جوش زدن را کم می کند.استفاده از دستگاه لیزر نامناسب
لیزر الکساندرایت بهترین دستگاه لیزر مورد تایید به منظور حذف موهای زائد می باشد. این دستگاه بیشترین تاثیر را در از بین بردن دائمی موهای زائد قسمت های مختلف بدن دارد. با این دستگاه می توانید با حداقل عوارض جانبی به بهترین نتایج دست پیدا کنید. برای پوست های تیره باید از دستگاه هایی با طول موج بلندتر استفاده کرد. عدم استفاده دستگاه متناسب با رنگ پوست احتمال جوش زدن پس از لیزر را بالا می برد.جای جوش پس از لیزر تا چه مدت باقی می ماند؟
درست است که جوش زدن بعد از لیزر آزار دهنده می باشد، اما نگران نباشید؛ چرا که کاملا بعد از مدتی از بین خواهند رفت. از عارضه های جانبی پس از لیزر موهای زائد می توان به قرمزی و ملتهب شدن پوست، تورم، بی حسی و کرختی یا در موارد شدید تر تاول های پوستی یا سوختگی سطحی اشاره کرد. این ضایعات به علت استفاده از دستگاه لیزر نامناسب و یا عدم مهارت کافی اپراتور لیزر به وجود می آیند و معمولا بعد از یک هفته اثرشان از بین خواهد رفت. جوش ها هم نهایتا سه تا ده روز بعد از لیزر محو خواهند شد. اگر این جوش ها بعد از ده روز از بین نرفتند یا به حالت غیر طبیعی درآمدند، هر چه سریع تر به متخصص مراجعه نمایید تا داروهای مناسب برایتان تجویز شود.راه های پیشگیری از جوش زدن پس از لیزر
به منظور جلوگیری از جوش زدن پس از لیزر باید موارد زیر را رعایت نمایید:- پوست لیزر شده به هیچ وجه نباید در معرض نور خورشید قرار بگیرد. اگر بعد از لیزر صورت باید از خانه بیرون بروید، حتماً از کرم ضد آفتاب با SPF بالاتر از ۳۰ استفاده نمایید.
- پوست خود را به هیچ وجه برنزه نکنید. آفتاب نگیرید و پوست خود را با دستگاه سولاریوم برنزه نکنید. قرار گیری در معرض نور خورشید و اشعه ی دستگاه سولاریوم بعد از لیزر، سبب جوش زدن، ملتهب شدن پوست و تاول های بسیار وخیم خواهد شد.
- به هیچ وجه پوست خود را در معرض حرارت قرار ندهید. حمام آب گرم، سونا یا اتاق بخار بعد از لیزر موهای زائد برای سلامت پوست بسیار ضرر دارد.
- از تحریک پوست خود به وسیله ی مواد شیمیایی جلوگیری نمایید. برخی از مواد شیمیایی مثل کلر پوست ناحیه ی لیزر شده را تحریک می نمایند و تماس آن ها با پوست بعد از لیزر سبب جوش زدن می شوند. شوینده ها می توانند پوست لیزر شده ی شما را حساس نمایند.
- پس تا بیست و چهار ساعت بعد از لیزر از شوینده های صابونی به منظور شستن صورت خود استفاده نکنید.
- تا یک روز بعد از لیزر صورت از محصولات آرایشی استفاده نکنید.
- بعد از لیزر موهای زائد خود، استخر نروید؛ چرا که در آب استخرها کلر وجود داشته و پوستتان را تحریک خواهد کرد.
درمان جوش ها بعد از لیزر
همان طور که پیش تر گفتیم، جوش ها بعد از چند روز از بین خواهند رفت و کاملا گذرا و موقتی می باشند. اگر جوش ها به مرحله ی آزار دهنده نرسیده اند، توصیه می کنیم که قدم خاصی برندارید و اجازه دهید خود به خود از بین بروند. اما اگر سوزش و خارش شدید احساس کردید، با کمک چند روش می توانید پوست خود را تسکین دهید.- اول، کیسه ی یخ را بر روی ناحیه ای که لیزر شده قرار دهید تا التهابات پوستی را کم کند.
- دوم، به مقدار یک لایه ی نازک از کرم ها و پمادهای ضد جوش را به پوست بمالید تا التهابات را کاهش دهید. این پماد ها شامل زینک اکسید یا آلفا هیدروکسی هستند.
- سوم، اگر پوستتان چرب است و منافذ پوستتان بسته شده، احتمالا پوست شما پس از لیزر جوش می زند. بخور بابونه و رزماری با خاصیت ضدعفونی کنندگی، می تواند منافذ پوست را باز نماید، بدین ترتیب چربی های اضافی از پوست پاک می گردند و جوش ها از بین خواهند رفت.
- چهارم، از بهترین و موثرترین تسکین دهنده ها برای پوست هایی که به التهاب دچار شدند، ژل طبیعی آلوئه ورا می باشد. گیاه تازه ی آلوئه ورا را در یخچال گذاشته تا کاملا خنک گردد، سپس ژل موجود در برگ آلوئه ورا را خارج نمایید و روی پوست خود بگذارید، بعد از مدتی خاصیت ضد التهابی آلوئه ورا اثر کرده و پوست شما تسکین پیدا می کند.